Logo Eponaquest by Linda Kohanov

de KRACHT van de KUDDE

De Eponaquest & Medicine Horse Way opleiding tot Paardencoach/Equitherapeut voor Nederland en België

In samenwerking met Polyvagal Equine Institute en Eponaquest LLC in de VS, bieden Europese Eponaquest Instructeurs Josselien Janssens, Cécile Gilbert-Kawano, Anne Mathieu en Babs Jasper, in 2023 het Connection Focused Therapy (CFT) trainingspakket aan in Nederland/Belgïe en Frankrijk.

CFT is een op het polyvagaalprincipe gebaseerde therapieaanpak met paarden, ontwikkeld in de samenwerking van Dr. Rebecca Bailey PhD en Linda Kohanov. Rebecca Bailey is in de VS bekend van haar therapeutisch werk met slachtoffers van jarenlange ontvoering. Linda Kohanov is internationaal bestsellerauteur van vijf boeken die haar baanbrekende inzichten over ervaringsgericht leren met paarden bekend maakten bij een groot publiek.

Deze effectieve benadering voor traumatherapie en andere psychische problemen is gebaseerd op hun pionierende praktijkervaring in het ontwikkelen en aanbieden van therapeutische interventies met paarden in de afgelopen 20 jaar.

Inhoudelijk combineert CFT o.a.:

– de polyvagaaltheorie van Dr. Stephen Porges PhD, die handvaten geeft voor het reguleren van de manier waarop ons zenuwstelsel op prikkels reageert;
– inzichten uit het natuurlijke sociale kuddegedrag van paarden die ons helpen menselijke dynamieken beter te begrijpen, en effectievere relaties te bouwen, en
– de nieuwste kennis over emoties, ademhaling- en lichaamsbewustzijntechnieken (o.a. Somatic Experiencing technieken).

Vanaf maart bieden we in Europa een trainingspakket voor (trauma-)therapeuten, zorgprofessionals en paardencoaches, bestaand uit 2 trainingen:

 • De CFT Essentials training, geleid door bovengenoemde Europese traumaexperts en Eponaquest instructeurs
 • De CFT Master Class, die geleid wordt door Linda Kohanov (via Zoom), en Dr. Rebecca Bailey, PhD (in persoon).

Dit trainingspakket helpt je om deze vorm van therapie toe te voegen aan je gereedschapskist, zodat je jouw cliënten en coachees, met en zonder paarden, effectiever kunt ondersteunen in hun helingsproces.

Boek hier een vrijblijvend introductiegesprek of schrijf je direct in

Voor wie is Connection Focused Therapy?

De Connection Focused Therapy technieken zijn ontwikkeld om zowel met als zonder paarden te kunnen worden ingezet bij cliënen met klachten zoals:

 • Posttraumatisch stresssyndroom
 • Hechtingsproblematiek
 • Autisme spectrum stoornissen
 • Hoogsensitiviteit

Wat levert CFT jouw cliënten op?

 • Je cliënten leren zich bewust te worden van de onwillekeurige reflexen van hun zenuwstelsel en wat het effect is van diverse prikkels op gedachten en gedrag.
 • Je cliënten krijgen eenvoudige instrumenten en oefeningen om hun eigen emotionele opwindingsstaat te signaleren en te reguleren. Cliënten leren hoe deze bij henzelf toe te passen om beter te functioneren in het dagelijks leven.
 • Door de combinatie van het ervaringsgericht leren met paarden en kennis over het polyvagaalprincipe en lichaamswerk, worden cliënten in hun kracht gezet, waardoor zij steeds meer ervaren dat de sleutel voor heling en beter functioneren bij henzelf ligt.

Ervaring van een cliënt:

Richard met Shetland pony Kooby

Oud militair Richard, in 2009 gediagnoseerd met chronische PTSS, vertelt:

De tools en de ervaringen die ik heb geleerd bij Babs en haar paarden hebben mijn leven echt veranderd.

Bij haar heb ik voor het eerst sinds 2009 echt rust in mijn lichaam mogen ervaren. Het moment duurde slechts 4 minuten misschien. Maar die 4 minuten waren zo intens, iets wat ik al zo lang niet heb mogen ervaren. Helaas is het mij nog niet gelukt het thuis alleen te kunnen – maar ik weet nu echter dàt ik het kan.

Dit geeft mij heel veel kracht om hiermee door te gaan. Ik zet de technieken bewust in op het moment dat ik spanning of een herbeleving ervaar. Ik merk dat het mij steeds beter lukt. Ik ben nu ook veel minder streng voor mijzelf: iets wat Babs mij namelijk heeft geleerd en waar ik intens gelukkig mee ben.

Boek hier een vrijblijvend introductiegesprek of schrijf je direct in

Voor wie is dit CFT opleidingspakket?

Dit opleidingspakket is ontwikkeld voor therapeuten, GGZ professionals, maatschappelijk werkers, andere zorgprofessionals en paardencoaches met een eigen praktijk die zich willen verdiepen in de kracht van het werken met paarden rond trauma en andere psychische problematiek. Je bent al gespecialiseerd in het werken rond trauma of je wilt deze specialisatie ontwikkelen.

De Essentials training staat tevens open voor mensen die nog niet specifiek met traumacliënten werken. Voor deelnemen aan de Master Class is het voor de gewenste professionele verdieping een basisvoorwaarde dat je reeds praktische ervaring hebt in de begeleiding/behandeling van getraumatiseerde cliënten in de praktijk. (Als je na de Essentials je traumawerk direct op gaat bouwen en dan wilt meedoen aan de Master Class is dit mogelijk.)

De voertaal is Engels

Er zijn Nederlandse instructeurs aanwezig om te helpen vertalen. Alle materialen zijn beschikbaar in het Nederlands. Als dit je voorkeur heeft is het is mogelijk om het praktijkgedeelte in het Nederlands te oefenen.

Ervaring met paarden niet noodzakelijk

Beide trainingen staan open voor professionals die nog niet met paarden werken maar wel verdiepend kennis willen maken met de kracht van het therapeutisch inzetten van paarden.

Let op:

Als je reeds beroepsmatig paarden inzet en daar ook voor verzekerd bent, kun je na deze trainingen direct de CFT aanpak toepassen in je therapie- of coachpraktijk en mag je daar ook mee adverteren.

Dit trainingspakket biedt echter geen basiscertificering tot equitherapeut of paardencoach, als je nog niet professioneel met paarden werkt. Het is voor gediplomeerde therapeuten of coaches zonder paardenervaring wel mogelijk om na de training interventies met paarden aan te bieden in samenwerking met een CFT-gecertificeerde paardenprofessional, die geschikte paarden en faciliteiten heeft en hiervoor verzekerd is.

Wat levert dit CFT trainingspakket jou als professional op:

 • Je leert een op elkaar afgestemde combinatie van nieuwe technieken en oefeningen om direct toe te passen in je praktijk, zowel met als zonder paarden. Hiermee kun je je cliënten helpen met het helen van trauma, het bouwen aan krachtige emotionele weerbaarheid en bewuster, effectiever functioneren, zodat zij traumabestendiger de toekomst in kunnen.
 • Je leert en ervaart hoe je door het bewust reguleren van je eigen zenuwstelsel een cruciale impact hebt op de emotionele staat van je cliënt.
 • Dit proces van regulatie is een belangrijke basis voor het onderhouden van authentieke verbinding met de cliënt en het creëren van een veilige ruimte voor het aangaan van diens emotionele ontknopingen. Het helpt je om nog beter aan te voelen wat je cliënt nodig heeft om het verwerking- en helingsproces aan te gaan.
 • Deze bewuste verbinding en veilige ruimte is bij deze vorm van werken niet gelimiteerd tot de therapeut en de cliënt, maar omspant tevens de omgeving, eventueel aanwezige cofacilitators, en natuurlijk de paarden.
 • Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, levert het werken met paarden en het polyvagaalprincipe je een diepere verbinding met jezelf op, met je eigen authenticiteit en intuïtie. Je krijgt inzicht in de cruciale balans van geven en ontvangen in jezelf, als professioneel zorgverlener, en leert ‘compassion fatigue’ (compassiemoeheid) op tijd te signaleren en aan te gaan. Wat heb ik nu nodig? Wanneer worden mijn grenzen bereikt? Hoe kan ik vanuit mijn eigen authenticiteit communiceren terwijl ik gefocust blijft op het proces en de behoeften van de cliënt?

Boek hier een vrijblijvend introductiegesprek of schrijf je direct in

Praktische informatie

CFT Essentials – 3 dagen

» 2 tot 4 juni 2023, Cudos, Zuid-Frankijk (in het Frans en Engels)
» 15 t/m 17 juni 2023, Velp (NB bij Grave), Nederland (in het Engels met Nederlandse ondersteuning)

Prijs: €1.495,- (ex. btw voor b2b deelnemers)

Hierin komt o.a. het volgende aan bod:

 • Uitgangspunten en praktijkoefeningen met paarden uit de Eponaquest aanpak voor ervaringsgericht leren met paarden, ontwikkeld door Linda Kohanov.
 • De theoretische onderbouwing van het polyvagaalprincipe en hoe het autonome zenuwstelsel van mensen en dieren functioneert.
 • Basistechnieken om je eigen zenuwstelsel en emotionele reflexen te herkennen en reguleren.
 • Achtergronden en principes van lichaamsgericht therapeutisch werk vanuit de Somatic Experiencing benadering van Peter Levine en de Eponaquest methode van Linda Kohanov
 • De kracht en uitdagingen van het inzetten van paarden als partner in therapie: hoe zet je paarden verantwoord in, hoe herken je stress signalen bij het paard.

Deelnemers krijgen de gelegenheid tijdens de training dagelijks zelf in de praktijk te oefenen als facilitator, en/of als cliënt, in interventies met paarden.

CFT Master Class, met Dr. Rebecca Bailey PhD en Linda Kohanov – 4 dagen

» 7 tot 10 september 2023, Velp (NB bij Grave), Nederland (in het Engels met Nederlandse ondersteuning)
» 21 tot 24 september 2023, Cudos, Zuid-Frankijk (in het Engels met Franse vertaling)

Prijs: €2.000,- (btw-vrij)

Let op: data van de Master Classes in september zijn nog niet 100% definitief omdat ze afhangen van de precize reisdata van Dr. Bailey. De exacte data zullen in mei 2023 bevestigd worden.

De Master Class wordt geleid door Dr. Rebecca Bailey (in persoon) en Linda Kohanov (via Zoom vanuit de USA).

Het doel van de Master Class is om een dynamische uitwisseling tussen deelnemers en de groepsleiders op gang te brengen, waarbij de inbreng van deelnemers sterk bepalend is voor de focus. Dr. Rebecca Bailey is als geen ander in staat de essentie uit de groep op te pikken en die aan te gaan.

In de Master Class wordt o.a. aan de hand van ingebrachte casussen en vragen van de aanwezigen, de kennis en kunde rondom CFT en het reguleren van het zenuwstelsel verdiept. Linda en Rebecca zullen aanvullende presentaties en demonstraties geven over het polyvagaalprincipe, het werken met paarden, en hun jarenlange praktijkervaringen delen.

Er worden dagelijks nieuwe oefeningen met paarden geïntroduceerd waar deelnemers in de praktijk mee oefenen.

Cofacilitators zijn Europese Eponaquest Instructors en gecertificeerd CFT begeleiders Cécile Gilbert Kawano, Anne Mathieu, Josselien Janssens en Babs Jasper. (Afhankelijk van de grootte van de groep, zullen mogelijk niet allen persoonlijk aanwezig zijn.)

Boek hier een vrijblijvend introductiegesprek of schrijf je direct in

Deze website gebruikt alleen standaard cookies die nodig zijn om goed te functioneren. We installeren geen cookies om informatie te verkrijgen voor marketing of commerciële doeleinden. | This website only uses standard cookies for functionality. We don't install cookies for marketing / commerce.