Logo Eponaquest by Linda Kohanov

de KRACHT van de KUDDE

De Eponaquest & Medicine Horse Way opleiding tot Paardencoach/Equitherapeut voor Nederland en België

In samenwerking met het Polyvagal Equine Institute in de VS, bieden Europese Eponaquest Instructeurs Josselien Janssens, Cécile Gilbert-Kawano en Anne Mathieu, trainingen aan ter bevordering van een op de polyvagaaltheorie gebaseerde aanpak van traumatherapie met inzet van paarden.

CFT (Connection Focused Therapy©) stelt hulpverleners, coaches en instellingen voor psychische gezondheid in staat te begrijpen hoe het autonoom zenuwstelsel functioneert, en hoe ze met deze kennis hun cliënten en patiënten beter kunnen helpen.

Aankomende trainingen:

Introductiemiddag CFT:

 • Zaterdag 12 november 2022 (Utrecht, Nederland, in het Nederlands)
 • Vrijdag 3 maart 2023 (Cudos, Frankrijk, in het Frans)
 • Zaterdag 18 maart 2023 (Cudos, Frankrijk, in het Frans)

CFT Essentials Training (Level 1)

 • 19 tot 21 oktober 2022, Essen (België, in het Engels en Nederlands)
 • Februari-maart 2023 (data nog te bevestigen) Essen (België, in het Engels en Nederlands)
 • 2 tot 4 juni 2023, Cudos (Frankrijk, in het Frans)

CFT Master Class met Linda Kohanov en Dr. Rebecca Bailey, Ph.D. (Level 2)

 • 7 tot 10 september 2023, Essen (België, in het Engels) – let op: precieze data kunnen nog wijzingen
 • 21 tot 24 september 2023, Cudos (Frankrijk, in het Frans) let op: precieze data kunnen nog wijzigen

CFT Intervisie en best practice (Level 3)

 • 2023: exclusief voor deelnemers aan de Master Class, een aantal sessies per videoconferentie in Engels en Frans

.


00000

De professionele Connection Focused Therapy© training benadrukt het belang van het begrijpen van de invloed die we allemaal op elkaar hebben. Het daagt de overtuigingen en aannames uit die we hebben over ons vermogen om ons veilig, geborgen en veerkrachtig te voelen in een voortdurend veranderende wereld.

00000

Voor wie zijn de CFT trainingen bedoeld:

 • Voor therapeuten die effectieve instrumenten en ingangen zoeken om de emotionele weerbaarheid van clienten te versterken en hen te helpen helen.
 • Voor zorgprofessionals die beter willen inspelen op de specifieke gevoeligheden van cliënten met trauma.
 • Voor therapeuten en (equi)coaches die beter willen weten hoe cliënten met trauma te benaderen om ze te helpen open staan voor therapie.
 • Als coach leer je traumasymptomen beter herkennen zodat je indien nodig cliënten die therapie nodig hebben, kunt helpen de juiste therapeut te vinden.

Co-regulatie

Om cliënten te ondersteunen bij het helen van hun trauma, leer je de toestand van je eigen autonome zenuwstelsel waar te nemen, zodat je eigen lichamelijke staat een krachtig hulpmiddel wordt voor co-regulatie.

Volgens de het polyvagaalprincipe is co-regulatie een belangrijk doel. Co-regulatie is, eenvoudig gezegd, de invloed die onze zenuwstelsels hebben op ons eigen functioneren en op elkaar. Connection Focused Therapy© training helpt ons dit bewust toe te passen in therapie, coaching en equicoaching.

Dit trainingspakket is ontwikkeld door Josselien Janssens (NL Equicoach en ervaringsdeskundige op het gebied van overwinnen van ptss), Cécile Gilbert-Kawano en Anne Mathieu (FR, Equitherapeuten en Somatic Experiencing Practitioners) in samenwerking met internationale bestsellerauteur Linda Kohanov en Dr. Rebecca Bailey, PhD, twee vooraanstaande Amerikaanse vernieuwers op het gebied van ervaringsgericht leren en therapeutische interventies met paarden.

Het trainingspakket is bedoeld voor therapeuten die zich verder willen verdiepen in het behandelen van trauma, en voor equicoaches en paardenprofessionals die willen samenwerken met therapeuten.

Aan bod komen technieken voor het identificeren en/of helpen van individuen en families met complexe traumascenario’s, waaronder posttraumatische stress als gevolg van misbruik, oorlog, misdaad of ongelukken; hechtingsproblematiek, relatieconflicten en het moeilijk omgaan met veranderingssituaties. De modaliteiten zijn tevens van grote toegevoegde waarde voor het werken met cliënten met klachten op het autismespectrum, HSP, en andere psychische problemen.

.

FOCUS VAN DE TRAINING

 • Beter begrip krijgen van de rol van het autonome zenuwstelsel en de rol die het speelt in therapeutische interventies
 • Het creëren van een veilige en geborgen ruimte voor je cliënt: waar bestaat deze uit, en hoe doe je het?
 • Instrumenten om de emotionele veerkracht van jezelf en die van je patiënten te vergroten
 • De toepassingen en effecten van interventies met paarden bij trauma en psychische problemen verkennen, ervaren en begrijpen
 • Het paard als partner en diervriendelijkheid rond het inzetten van paarden. Begrijp drijfveren en herken uitingsvormen van natuurlijk paardengedrag. Wanneer is een paard wel of niet veilig inzetbaar? Hoe herken je stress signalen bij het paard?
 • Verken de impact van Somatic Experiencing© grondbeginselen
 • Herkennen en omgaan met het fenomeen compassiemoeheid bij jezelf als therapeut of coach
 • Het kader: herken waar coaching eindigt en therapie begint (voor niet-traumatherapeuten)

AANPAK

De ervaringsgerichte instructie in de training bevat:

 • Lichaamsgericht werk waar geen aanraking aan te pas komt
 • Oefeningen met paarden
 • Theoretische en praktische achtergrond
 • Groepswerk
 • Bespreking van casussen en voorbeelden uit de praktijk

PUBLIEK

 • Voor therapeuten, andere hulpverleners/zorgprofessionals die te maken hebben met trauma, ptss, en gezinnen in crisis
 • Voor equicoaches die willen samenwerken met een therapeut om overlevenden van trauma en gezinnen in crisis te ondersteunen door middel van interventies met paarden
 • Ervaring met paarden is geen vereiste om deel te nemen. Er worden uitsluitend grondoefeningen met paarden gedaan. Er wordt niet paard gereden.

 

DE INSTRUCTEURS

LINDA KOHANOV

Linda Kohanov, oprichter van Eponaquest® Worldwide, bestsellerauteur van vijf boeken, waaronder De Tao van Equus (2001) en De Kracht van de Kudde (2013), heeft in de loop der jaren veel professionals in de geestelijke gezondheidszorg opgeleid om door paarden gefaciliteerde interventies voor mensen in crisis aan te bieden. Sinds 2003 heeft Linda meer dan 400 professionals wereldwijd gecertificeerd in de technieken die zij en haar collega’s hebben ontwikkeld sinds Eponaquest in 1997 werd opgericht als een collectief van therapeuten, management en onderwijsexperts, en paardentrainers. Haar opleiding wordt nu zowel in de VS als in Europa aangeboden.

Dr. REBECCA BAILEY

Rebecca Bailey, PhD, is een vooraanstaand gezinspsycholoog en therapeut. Dr. Bailey is de oprichtster van Transitioning Families en heeft samengewerkt met wetshandhavers en de FBI om het bewustzijn en de gevoeligheid te vergroten voor de problemen waarmee slachtoffers van verkrachting, ontvoering en andere misdrijven te maken hebben bij het overleven van deze extreme ervaringen, de hereniging met hun familie en de verwerking. Ze heeft gewerkt met honderden individuen en gezinnen in crisis.

CÉCILE GILBERT KAWANO

Cécile begeleidt mensen om “de teugels van hun leven weer in handen te nemen” bij psychische problemen, door middel van emotionele en relationele intelligentie en lichaamsgerichte benadering. Ze is Advanced Eponaquest Instructeur ervaringsgericht leren met paarden en tevens Somatic Experiencing© en SOMA Embodiment© gecertificeerd. Cécile biedt in Frankrijk de Eponaquest opleiding aan voor mensen die Eponaquest Instructeur willen worden. Ze was co-facilitator van de eerste Europese Healing the Herd – Connection Focused Therapy Workshop in Essen met Linda Kohanov in 2021.

ANNE MATHIEU

Anne heeft het curriculum “Riding the Tiger©” ontwikkeld en begeleidt sinds 2014 vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van geweld en alle mensen die een trauma hebben opgelopen of zich in een situatie van emotionele kwetsbaarheid bevinden. Zij combineert daarbij haar gedragsexpertise met interventies met paarden.Anne is trainer in stressmanagement en emotionele noodsituaties, Eponaquest-instructeur ervaringsgericht leren met paarden, en Somatic Experiencing©-beoefenaar.

JOSSELIEN JANSSENS

Josselien werkt als trainer-coach met teams van bedrijven en organisaties rond leiderschapsontwikkeling, teambuilding en persoonlijke groei. 20 jaar geleden kreeg ze de diagnose complexe ptss en heeft die sindsdien weten te overwonnen met behulp van paarden. Deze ervaringsdeskundigheid helpt haar bij het begeleiden van anderen die voor dezelfde uitdaging staan.

Josselien is Advanced Eponaquest Instructor en biedt de Eponaquest opleiding aan in Nederland en België voor therapeuten, trainers en coaches die paarden willen inzetten bij hun werk. Ze was co-facilitator van de eerste Europese Healing the Herd – Connection Focused Therapy Workshop in Essen met Linda Kohanov in 2021.

.


HET PROGRAMMA

Level 1 (CFT Essentials): drie dagen interactief theorieonderwijs met Cécile Gilbert-Kawano, Anne Mathieu en Josselien Janssens, afgewisseld met demonstraties en oefeningen met paarden.
Level 2 (CFT Master Classs): vier dagen verdieping met Linda Kohanov en Dr. Rebecca Bailey, ondersteund door Cécile Gilbert-Kawano, Anne Matieu en Josselien Janssens.
Level 3: Supervisie en intervisie via interactieve videoconferentie waarin praktijk-casussen van deelnemers centraal staan, in het Engels geleid door Dr. Rebecca Bailey, en in het Frans geleid door Anne Mathieu en Cécile Gilbert-Kawano.

0000

De CFT Essentials (Level 1) training omvat:

• Overzicht van hoe paarden mensen helpen beter om te gaan met uiteenlopende uitdagingen
• Bespreking van relevant onderzoek
• Grondbeginselen van de Polyvagaaltheorie
• Grondbeginselen van Somatic Experiencing©
• Grondbeginselen van de Eponaquest© Aanpak voor ervaringsgericht leren met paarden
• Achtergronden van Connection Focused Therapybenadering, inclusief basisvaardigheden en -modellen
• Basis lichaamstaal bij paarden, inclusief stress-signalen
• Basisvaardigheden voor effectieve co-regulatie in therapeutische relaties
• Instrumenten om emotionele veerkracht bij jezelf en je patiënten vergroten
• De praktijksessies omvatten demonstraties van interventies met paarden in kleine groepen. Er wordt veel aandacht besteed aan hoe je interventies aanpast aan mensen met trauma. Deelnemers krijgen verschillende mogelijkheden om de oefeningen direct met paarden te ervaren

De CFT Master Class (Level 2) training omvat o.a.:

• Nieuwe ontwikkelingen en verdiepingen rond de toepassing van de Polyvagaalprincipes en kennis van het autonome zenuwstelsel in therapie en het inzetten van paarden in een therapeutische context
• Casussen uit de praktijk van Rebecca Bailey en Linda Kohanov
• Gelegenheid om casussen uit praktijken van deelnemers te bespreken met Rebecca en Linda
• Diverse gevorderde technieken en professionele best-practice rond lichaamsgericht werk, regulatie van jezelf en co regulatie van je client
• Een verdiepend pakket van paardenoefeningen voor het behandelen van trauma dat gebaseerd is op de basisoefeningen in Level 1
• Herkennen van en omgaan met stress en compassiemoeheid bij jezelf als therapeut

Praktische informatie

OPBOUW EN PRIJZEN VAN DE TRAININGEN

Het pakket bestaat uit 3 modules:
Level 1 (CFT Essentials): 3 dagen – €1.495 (ex btw voor b2b deelnemers)
Level 2 (CFT Masterclass): 4 dagen €2.000 (btw vrij)
Level 3 (CFT Supervisie) Meerdere digitale intervisiesessies van ongeveer 1.5 uur gedurende een periode van ongeveer 6 maanden – €500 (btw vrij)

Algemene voorwaarden zijn van toepassing. Deelname aan de Level 1 module is voorwaarde om mee te doen aan de CFT Master Class, echter de module is ook als op zichzelf staande training te volgen en houdt geen verplichting in tot deelname aan volgende modules. Deelname aan de CFT Supervisiemodule is optioneel en staat exclusief open voor deelnemers aan de Master Class.

DATA, LOCATIES

Introductiemiddag CFT:
• Zaterdag 12 november (Utrecht, Nederland, in het Nederlands) deelname
• Vrijdag 3 maart 2023 (Cudos, Frankrijk, in het Frans)
• Zaterdag 18 maart 2023 (Cudos, Frankrijk, in het Frans)

CFT Essentials Training (Level 1)
19 tot 21 oktober 2022, Essen (België, bij Roosendaal)
Feb-maart 2023 – exacte data worden nog bevestigd – Essen (België, bij Roosendaal)
2 tot 4 juni 2023, Cudos (Frankrijk)

CFT Master Class met Linda Kohanov en Dr. Rebecca Bailey, Ph.D. (Level 2)
LET OP: DEZE DATA KUNNEN NOG WIJZIGEN
7 tot 10 september 2023, Essen (België)
21 tot 24 september 2023, Cudos (Frankrijk)

CFT Intervisie en best practice (Level 3)
2023: exclusief voor deelnemers aan de Master Class, meerdere supervisie en intervisiesessies via videoconferentie met Rebecca Bailey (in het Engels) of met Anne Mathieu en Cécile Gilbert-Kawano (in het Frans)

VOERTAAL

De trainingen in Essen (België, vlak onder Roosendaal) worden in het Engels gegeven. Nederlandstalige medewerkers zullen beschikbaar zijn om Nederlandse vertaling en toelichting te geven. De praktijkgedeeltes kunnen in het Nederlands geoefend worden.
De trainingen in Cudos (Frankrijk) worden gedeeltelijk in het Engels gegeven, met Franse vertaling.

Al het opleidingsmateriaal is beschikbaar in het Engels, Nederlands, Duits en Frans.

LAST BUT NOT LEAST: DE PAARDEN

Karlo, ervaren coachpaard bij Hof Ter Weyden, Essen, België (nabij Roosendaal)

Op beide locaties waar de trainingen gegeven worden is een kleine kudde ervaren coachpaarden onze partner bij de praktijksessies.

Voor meer informatie, of om je aan te melden: neem hier contact op

.

Deze website gebruikt alleen standaard cookies die nodig zijn om goed te functioneren. We installeren geen cookies om informatie te verkrijgen voor marketing of commerciële doeleinden. | This website only uses standard cookies for functionality. We don't install cookies for marketing / commerce.