De kracht van het “NOW”

Oktober 2014 – Adembenemende zonsondergang, de avond voor de start van het eerste Nederlandse Nature of Wisdom (NOW) programma, in Haarle, Overijssel. (c) Josselien Janssens

In juni en oktober 2010 deed ik mee aan het eerste Europese Nature of Wisdom (NOW) programma, dat gegeven werd in omgeving Stuttgart, door Carol Roush, senior faculteitslid in de opleiding van Linda Kohanov.

Ik had in 2008 Ruiter tussen twee werelden, Linda’s 2e boek, voor mijn verjaardag gekregen. Zoals veel mensen wereldwijd, was ik gegrepen door het vernieuwende licht dat Linda Kohanov op de eeuwenlange relatie tussen mens en paard liet schijnen.

Blog door Josselien Janssens, Advanced Eponaquest Instructor, Medicine Horse Way Master Instructor en Nederlandse opleider in de methode van Linda Kohanov.

Het lezen van Linda Kohanov’s boeken was voor mij een verademing. Eindelijk vond ik iemand die het bewustzijn van paarden net zo serieus nam als ik, en die ze niet zag als gebruiksvoorwerp of ‘dommer’ dan de mens. Niet alleen dat, ze gaf er ook nog eens heel nauwkeurig onderzochte geschiedkundige en wetenschappelijke achtergronden bij!

Tijdens dat NOW programma was ik in staat een jarenlange blokkade van trauma’s en gerelateerde overlevingspatronen te doorbreken.

De confrontatie met mijn mogelijkheden, keuzes en patronen leidde mijn leven in een totaal nieuwe richting…. op De Weg van het Paard…

Ik heb altijd geweten dat als je een droom hebt, je op een dag in de gelegenheid komt ervoor te gaan. Het enige dat je hoeft te doen, is je innerlijke kompas vertrouwen, en de moed verzamelen de eerste stap te zetten… alles wat je nodig hebt, komt dan vanzelf op je pad.

Diep onder de indruk van de positieve impact van de Eponaquest aanpak voor ervaringsgericht leren met paarden op mijn eigen leven, reisde ik het voorjaar van 2011 af naar Arizona om de rest van de Eponaquest opleiding bij Linda Kohanov te volgen.

Hoe ik uiteindelijk in staat was om deze opleiding in Arizona te gaan volgen en wat dit werk en de paarden voor mij persoonlijk betekend heeft, is een langer verhaal. Het was in ieder geval beslist niet zo dat ik gewoon maar even mijn oude carrière als procescoördinator en teamleider in een internationale organisatie opzij zette, de opleiding boekte en een vliegticket kocht om paardencoach te gaan worden!

Intense jaren

Vanaf het afronden van de opleiding volgde er 3 intense jaren waarin ik mijn eerste workshops gaf, individuele klanten coachte, en ervaringsgerichte leiderschaps- en teambuilding trainingen met paarden gaf. Ik bouwde een goede relatie met Linda Kohanov en haar team op, en in 2014 coördineerde ik eerste bezoek van Linda aan Nederland om haar boek ‘De Kracht van de Kudde’ te promoten.

Dit bezoek resulteerde in genoeg interesse in de opleiding dat we deze (na Engeland, Duitsland en Frankrijk) ook in Nederland van start konden laten gaan. Het overigens zeker niet zo dat daarna ineens alles van een leien dakje ging, er zijn veel bloed zweet en tranen mee gemoeid geweest. En beslist niet alleen die van mij! Het is een project van jaren geweest voor Carol Roush en de andere Europese instructerus, om deze opleiding ook aan deze kant van de oceaan handen en voeten te geven.

Wil je meer weten over het NOW programma, de rest van de opleiding in Nederland of een kortere workshop volgen?

Sage

Mijn wens om daar een rol in te spelen ontstond op het moment dat ik 2011, op een van de laatste opleidingsdagen, in in de brandende woestijnzon van Arizona, een coachingsessie met de enorme Quarter-ruin Sage van Linda onderging. Hij liet me zien hoe ik op een speelse manier dingen voor elkaar kon krijgen – en dat het sowieso hoog tijd was om alles in mijn leven eens wat minder zwaar op te nemen.

Sage kun je zowel vertalen als ‘Wijze’ en als ‘Salie’: een geneeskrachtig kruid waarvan de Romeinen en Grieken al wisten dat het voedsel lichter verteerbaar maakt!

Vanaf dat moment was ik vastbesloten om de bevrijding van het leren omgaan met mijn emoties zoals een paard dat doet, in plaats van er door opgeslokt te worden en in kringetjes rond te blijven draaien, met zoveel mogelijk mensen te delen.

Hier een overzicht van waar we NOW, in 2018, staan.

  • Het 7e NL NOW programma is bezig. Het 8e start in januari 2019.
  • In 2014 kwam Carol Roush uit Amerika naar Nederland om het programma te leiden. Inmiddels wordt het NOW programma volledig door mij als Nederlandse Master Instructor gegeven, en dus in het Nederlands.
  • Er zijn 3 nieuwe Eponaquest/Medicine Horse Way Instructeurs bijgekomen vanuit het 2e deel van de opleiding dat in eind 2016 van start ging. (Medicine Horse Way is de naam van de opleiding volgens Linda Kohanovs aanpak in Europa.)

De kracht van het NuLeestip

Eén van de boeken op de leeslijst van de opleiding was ‘De kracht van het Nu’ door Eckhart Tolle, een van de belangrijkste spirituele transformatiedenkers en sprekers van de afgelopen twee decennia. In het boek laat hij zien hoe beperkende overtuigingen ons leven bepalen. Zijn belangrijkste boodschap is dat je ze kunt doorbreken door te beseffen dat jij je gedachten niet bént.

  • Een opleidingsgroep met 8 kandidaten zal binnenkort hun Level 1 certificaat gaan behalen. Deze groep mag zich professioneel coach noemen vanaf het moment dat zij hun Medicine Horse Way Level 1 certificaat ontvangen. Deze groep studeert halverwege 2019 als MHW Instructeur af. De helft van de studenten in deze groep zaten in dat 1e Nederlandse NOW programma!
  • Judith van Heerde, eén van de Nederlandse pioniersdie deelnam aan het eerste Nederlandse NOW programma, is inmiddels Advanced Medicine Horse Way Instructeur en heeft al in 2 NOW programma’s als cofacilitator opgetreden.
  • Op weg naar het 3e Nederlandse bezoek van Linda Kohanov in 2019!

Graag tot ziens!

Josselien Janssens
Advanced Eponaquest Instructor
Medicine Horse Way Master Instructor
Ervaringsgericht Leren met Paarden

 

Wil je meer weten over het NOW programma, de rest van de opleiding in Nederland of een kortere workshop volgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *