Linda Kohanov over paardenwijsheid in leiderschap: tour Nederland en Belgie

Prairyponys Twitter BwSHbxSCEAEb-gE.jpg largeOp 22-24 augustus bezocht de Amerikaanse bestsellerauteur Linda Kohanov Nederland en Belgie. Deelnemers aan haar lezing en demonstratieworkshops liet ze nader kennis maken met de leiderschapsprincipes die zij uiteenzet in haar nieuwe boek “De kracht van de kudde”.

Foto boven: Linda Kohanov coacht deelneemster Wendela den Tonkelaar – foto: Ponycentrum de Prairie

De evenementen, georganiseerd door Eponaquest instructeur Josselien Janssens in samenwerking met het Platform Spiegelend Paard, waren in korte tijd na het online gaan uitverkocht, en trokken in totaal zo’n 300 bezoekers. De reacties van de deelnemers waren overweldigend positief. Hier een eerste impressie!

‘Merlin’s Gift’: Het verhaal van Midnight Merlin

LK22081405-JJTijdens de lezing zette Linda de eigenschappen van ‘niet aggressieve macht’ op een rijtje, die ze leerde van het werken met haar door menselijke mishandeling aggressief gemaakte hengst Midnight Merlin.

Door Merlin consequent met duidelijke, niet aggressieve hulpen te benaderen, was hij in staat uiteindelijk in een kudde met twee merries te leven. Linda ontdekte hoe het niet dwang, maar juist  eerlijkheid en emotionele zelfbeheersing was waarmee ze Merlin kon bereiken. Hierdoor was hij niet langer gedoemd om afgemaakt te worden, maar kon ze hem samen laten leven in een kudde met haar twee merries Rasa en Comet. Merlin en Rasa’s nakomelingen Spirit en Artemis leven nog steeds op haar farm.

LK22081404-JJOver zowel Buddha en Alexander de Grote bestaan verhalen dat zij zonder dwang een wilde hengst konden temmen. Linda zet deze anecdotes naast haar onderzoek naar de paardentrainerscapaciteiten van leiders als George Washington en Winston Churchill.

Dezelfde niet-aggressieve emotionele intelligentie waarmee paarden met elkaar om gaan, stelde volgens Linda deze leiders in staat om in turbulente tijden en met weinig middelen, de mensenkudde bij elkaar te houden. Dit zijn vaardigheden die je ook ziet bij traditionele nomadische stammen die samen leven met het vee dat hen in hun levensonderhoud voorziet.

‘De kracht van de kudde’: de vier rollen van de meester herder

Tijdens de P1020254dagworkshop introduceerde Linda de vier rollen die ‘meester herders’ binnen de mensenkudde in zichzelf in balans moeten brengen om op effectieve wijze, zonder dwang, leiding te geven. De eerste drie zijn: domineren, leiden, verzorgen/voeden. Diverse deelnemers kregen een kans om met een paard een van deze principes in de ring te oefenen.
LK23081401-JJ
De vierde rol, die in onvolwassen menselijk leiderschap veel te gauw misbruikt wordt, is het instinct van het roofdier om datgene wat niet werkt, te beeindigen.  Als dit vermogen in balans blijft met de andere drie zorgt het er juist voor dat mensengroepen op geweldloze, effectieve en veilige manier met elkaar samen leven.

Nature Of Wisdom programma

Linda maakte vaNOWn de gelegenheid gebruik om deelnemers uit te nodigen zich in te schrijven voor het Nederlandse Nature Of Wisdom programma dat in oktober van start gaat. Het NOW programma wordt gegeven door Senior Eponaquest Instructor Carol Roush in samenwerking met Eponaquest Instructeurs Josselien Janssens en Ineke Rietveld. NOW is een persoonlijk doorbraakprogramma gebaseerd op Linda’s werk en de wijsheid van de kudde, waarin paarden je de weg wijzen naar leven en leiderschap vanuit je authentieke zelf.

Het is ook mogelijk om eerst een korte Eponaquest Introductieworkshop te volgen.

PaardenCoachCongres 2014

P1020332De volgende gelegenheid om Eponaquest Instructeurs en het Platform Spiegelend Paard aan het werk te zien, is tijdens het PaardenCoachCongres 2014 op 27 september a.s. in Deil. (Foto: Carla Rutgers overhandigt bloemen aan Gemma van Steekelenburg en Anne Krista Blom, terwijl Eponaquest Instructeur Josselien Janssens -direct naast Linda Kohanov- de dagworkshop in Abcoude afsluit.)

Dankbetuiging

De evenenementen met Linda Kohanov kwamen tot stand dankzij de inspanningen van o.a.:

Anne Krista Blom, Natuurlijk Anders
Gemma van Steekelenburg, Alles Anderz
Namens Platform Spiegelend Paard: Carla Rutgers, Cathelijne Koppert, Joke Freijsen, Anita de Jong, Marja Reinders, Christoph Maria Ravesloot, Martine de Bruin
Vrijwilligers: Katrin Brait, Mariette Fokke
Martien en Heleen Willig, Barbara Brouwer, en het team van Stal Willig/Vergadercentrum Buitengein in Abcoude, NL
Philip van Kelst en Klara Peeters, en het team van Kheiron CVBA in Wange, Belgie

En niet in de laatste plaats de Nederlandse Eponaquest Instructeurs:

Josselien Janssens, Teams met Paardenkracht (Organisator en coordinator)
Ineke Rietveld, Horse Guidance
Imelda de Smet, Spirit of Epona

4 thoughts on “Linda Kohanov over paardenwijsheid in leiderschap: tour Nederland en Belgie

 1. Emmy

  Dag Josselien,

  Dank je wel voor de organisatie van de workshop Linda Kohanov. Ik heb genoten en mooie tips gekregen om het vak van coachen met paarden te verdiepen.

  Reply
 2. Josselien Janssens Post author

  Dank je wel Emmy! Ik ben blij dat de dag je goed bevallen is. Ik heb er zelf ook van genoten – het is altijd een plezier om Linda aan het werk te zien, de hoeveelheid ervaring die ze heeft in dit werk straalt gewoon van alles wat ze doet af. Ik wens je heel veel succes met je praktijk. Mocht je vragen hebben of meer in de diepte willen met de Eponaquest concepten, neem dan gerust contact met me op.

  Reply
 3. Hetty Koenraads

  Hallo Josselien,
  Ik vind het geweldig dat je dit hebt weten organiseren, voor mij een eer, om na de basistraining Epona nu Linda life aan het werk te zien, haar energie te voelen en te genieten van de wisselwerking tussen haar en en het paard. Met een zeer hoffelijke en respectvolle houding, ook naar ieder mens in de arena.
  Ik vond het een eer er bij te mogen zijn. Bij een eventueel vervolg ben ik graag van de partij!
  Sterkte aan alle Eponaquest instructeurs – in het uitdragen van jullie missie. Jullie stem kan niet genoeg gehoord worden in de paardenwereld. In mijn werk draag ik bij aan een respectvolle benadering van het paard – voor zover in mijn vermogen ligt.

  Reply
  1. Josselien Janssens Post author

   Hoi Hetty,
   Dank voor je lovende woorden. We zijn ontzettend blij met de geweldige respons op de demonstratieworkshops. Linda is echt een inspirator en het is fijn voor zowel paarden als mensen dat er steeds meer interesse is in haar aanpak. Ik ben op dit moment in een bijscholingsprogramma van Eponaquest in Duitsland met collega’s uit Dld, Engeland, Ierland, Frankrijk en Italie – prachtig om lid te zijn van een internationaal netwerk van mensen die ‘De Weg van het Paard’ bewandelen… Met de huidige interesse in het NOW programma ziet het ernaar uit dat we in de komende jaren meer collega’s uit Nederland kunnen bijdragen aan de mix! Hartelijke groet, Josselien

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.