Wederzijdse transformatie: nieuw licht op de relatie tussen mens en dier
In deze interactieve presentatie deelt de Amerikaanse bestsellerauteur Linda Kohanov haar bijzondere en baanbrekende inzichten over de kracht van de band tussen mensen en dieren.
Linda Kohanov’s research zet algemene aannames over hoe en waarom onze voorouders hechte samenwerkingsverbanden met dieren aangingen, op zijn kop. Een van haar meest verbazende bevindingen, is dat sommige soorten, inclusief paarden, heel wel mogelijk zelf contact gezocht hebben met mensen, in plaats van andersom!
Vergeten nomadische leidershapsvaardigheden
In haar nieuwe boek De Vijf Rollen van een Meesterherder toont Linda hoe de ontwikkeling naar grotere vrijheid en mobiliteit in onze moderne cultuur, van ons vraagt dat we de innovatieve leiderschapsskills en sociale intelligentie van vroegere nomadische culturen opnieuw in onszelf naar bovenhalen.
Oorspronkelijke herdersstammen ontleenden een hoge mate van vaardigheid in het omgaan met de uitdagingen van een continu veranderende realiteit, aan de samenwerking met de kuddedieren waarmee hun bestaan nauw verweven was. Deze kennis is verloren gegaan toen verstedelijkte samenlevingen dieren als object begonnen te zien.
“Hoe meer mensen de technologie ontwikkelden om onze vierbenige vrienden in te perken en op te sluiten, in plaats van ze te socialiseren, met ze samen te werken en samen met ze rond te trekken zoals de nomadische herdersstammen van weleer deden, hoe meer ze de manier waarop ze omgingen met macht en sociale organisatie gingen beperken,” onthult Linda.
Contact en wederzijdse hulp tussen soorten
“De mensheid als geheel werd steeds beter in het intimideren en uitbuiten van zowel dieren als andere mensen. Hoe verder dit proces proces doorsloeg, hoe meer mensen respect verloren voor de goedaardige kant van de natuur, en hoe meer ze een kille, mechanistische visie op het leven kregen. Het gevolg: gebrek aan verbinding, depressie, en een steeds grotere mate van geweld”
“Groeiend bewijs over de ontwikkeling van de band tussen mens en dier, aan de andere kant, doet het inzicht groeien dat de neiging om contact te zoeken en wederzijdse hulp te bieden tussen verschillende soorten, vanzelfsprekend bij de natuur hoort. Zo zien we dat leven voor ander leven zorgt en het beschermt. Vanuit dit perspectief is de relatie tussen mens en dier geen ‘bijproduct’ van de beschaving, of een kunstmatige ingreep, maar het hart van evolutie in actie.”
Praktische informatie:
Datum en tijd: Donderdag 11 oktober, 19:00-22:00
De lezing is in het Engels. Er worden geen oefeningen met paarden gedaan.
Locatie:
Galloper Ranch, Terschuur, nabij Amersfoort
Kosten:
- €47,- per persoon, inclusief btw. De ticketprijs is inclusief handout, koffie/thee en versnapering.