Medicine Horse Way Instructeursopleiding Nederland

De focus van Medicine Horse Way is onszelf te helpen de verandering te zijn die we willen zien in de wereld, en de wijsheid te oogsten van alles dat ooit doorleefd is”

~ Carol Roush, oprichter

Dit is de Europese opleiding tot instructeur ervaringsgericht leren met paarden, gebaseerd op de aanpak die ontwikkeld is door Linda Kohanov.

Doel van de opleiding

Medicine Horse Way is (net als Eponaquest) een integrale methode voor training en coaching door middel van Ervaringsgericht Leren met Paarden.  Wat wij als begeleiders bij onze cliënten willen bereiken is:

  • Het doorbreken van blokkades en patronen die persoonlijke groei in de weg zitten.
  • Het vergroten van de emotionele flexibiliteit en weerbaarheid.
  • Het versterken van de sociale intelligentie en leiderschapsvaardigheden.

Overzicht van de modules

De modules kunnen ofwel direct achter elkaar, ofwel afzonderlijk en verspreid over een aantal jaar gevolgd kunnen worden. Na het succesvol afronden van de eerste 2 modules: het NOW programma voor persoonlijke ontwikkeling, en het eerste deel van de certificeringsopleiding, ontvang je een professioneel certificaat en kun je als coach aan de slag met je eigen cliënten.

Er zijn daarna nog 3 aanvullende modules die voorzien in een certificaat tot resp. Instructeur ervaringsgericht leren met paarden, Groepstrainer en de opleiding tot Leiderschapstrainer volgens het Meesterherder model van Linda Kohanov zelf.

Modules 3 t/m 5 staan open voor iedereen die de eerste 2 modules van de Medicine Horse Way opleiding gevolgd heeft. Het is niet verplicht al deze leergangen te volgen na het afronden van het Level 1 basiscertificaat tot ervaringsgericht coach met paarden. Het is ook niet verplicht of nodig om de modules allemaal kort na elkaar te volgen, je kunt je eigen tempo bepalen. De volgorde van deelname aan modules 3 t/m 5 maakt ook niet uit.

Als je de eerste 3 modules hebt afgerond plus de Master Herder leiderschapsmodule bij Linda Kohanov, ben je tevens Eponaquest Instructeur en kom je op zowel haar Eponaquest website als haar Master Herder website te staan.

Instructeurs

Instructeursopleiding 2017 v.l.n.r. boven: kersverse Medicine Horse Way Instructeurs Gaby Reiss (DE), Barbara Beek (NL), Judith van Heerde (NL), Linda Polak (NL); onder: Master Instructors Carol Roush (VS), Josselien Janssens (NL) en Christiane Löttgen (DE)

Deze opleiding is opgericht door Advanced Eponaquest Instructor/Medicine Horse Way Master Instructor Carol Roush (foto rechts onder); die jarenlang verbonden is geweest als senior faculteitslid aan de Eponaquest opleiding van Linda Kohanov. Carol is degene die samen met Eponaquest Instructeurs in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland, deze opleiding naar Europa heeft gebracht.

Carol is sinds eind 2017 niet meer bij de Europees lesprogramma aanwezig. Zij is nog wel actief als workshopleider in de VS, en in het ondersteunen van de Master Instructors in Europa die de opleiding hier geven.

In Nederland wordt de opleiding aangeboden door Advanced Eponaquest Instructor/Medicine Horse Way Master Instructor Josselien Janssens, in samenwerking met Medicine Horse Way Master Instructors uit Engeland, Frankrijk en/of Duitsland (afhangend van de grootte van de groep) en geassisteerd door Nederlandse Medicine Horse Way Instructeurs.

oooOOOooo

Module 1: Het Nature of Wisdom programma

Het is vanuit het aangaan van onze eigen uitdagingen, dat we anderen als coach echt kunnen bereiken en verder kunnen helpen. Dit is een diepgaand persoonlijk doorbraakprogramma van 2×6 dagen, waarin jij als persoon centraal staat. Door de confrontatie aan te gaan met je eigen emotionele blokkades en beperkende patronen, ga je de volle impact van het werken met paarden volgens deze coachingsmethode kennen en kom je bij de bron van je innerlijke kracht en missie als coach.

Data NOW NL (Editie XI – najaar 2020):

Deel I: (1x 6 dagen) Di 1 – zo 6 september
Deel II: (1x 6 dagen)Di 20 – zo 25 oktober

Locatie: Terschuur, NL (vlakbij Amersfoort)

oooOOOooo

Module 2: Medicine Horse Way Level 1 Coach Ervaringsgericht Leren met Paarden

De toelatingsvoorwaarde voor deze module is het afgerond hebben van het NOW programma. Deze module beslaat in totaal 8 dagen: 7 dagen opleiding en 1 ‘terugkomdag’ na een week of 6, voor intervisie en supervisie op je opdrachten om het certificaat te halen.

In deze module onderga je intensieve ervaringsgerichte training in de theorie en praktijk van het coachen met paarden.
Je krijgt les in het volledige Medicine Horse Way basispakket van instrumenten voor professionele coaching van mensen, en voor het veilig en paardvriendelijk omgaan met paarden. Deze instrumenten zijn in een periode van 15 jaar door Linda Kohanov en Carol Roush ontwikkeld.

De aanpak is ervaringsgericht en interactief, als deelnemers ben je elkaars ‘oefen-client’ om de instrumenten zowel te ervaren als te beheersen. Onderdeel van het goed professioneel begeleiden van clienten, is het leren steeds dieper je eigen persoonlijke ontwikkeling aan te gaan. Het is immers jouw unieke ervaring die onderscheidend is in de manier waarop je anderen helpt.

Aan het eind van de opleidingsweek voer je zelfstandig enkele coachingsopdrachten uit volgens een vastgestelde structuur met de instrumenten die je in de module hebt geleerd toe te passen. Onderdeel van de opleiding is het vinden van cliënten voor je examenopdracht. Daarin wordt je ondersteund.

Na terugkoppeling over, en beoordeling van je rapportage ontvang je het Medicine Horse Way Level 1 Certificaat tot Coach Ervaringsgericht Leren met Paarden. Hiermee kun je individuele training en coaching met paarden aanbieden aan particuliere en zakelijke klanten, voor persoonlijke ontwikkeling, volgens professionele best-practice standaarden. Als je een BIG-geregistreerde therapeut bent, heb je met dit certificaat de praktische basis om verantwoorde equitherapie aan te bieden in je eigen praktijk.

Je wordt na het behalen van dit certificaat gevraagd minstens één keer per jaar deel te nemen aan een MHW supervisie- en intervisiebijeenkomst. Alle verdiepingsmodules die aangeboden worden staan voor je open.

Eerstvolgend programma in 2021: 

Dit is een 8-daags programma, in 2 blokken van 4 dagen.

Do 6 – zo 9 mei
Do 13 – zo 16 mei

Locatie: Galloper Ranch, Tweelweg 1, Terschuur

Kosten: €3.000,- De prijs is ex. btw voor ondernemers.

Klik hier voor de algemene voorwaarden.

oooOOOooo

Module 3 – Medicine Horse Way Level 2 Instructeur Ervaringsgericht Leren met Paarden

De tweede module van 8 dagen is een verdiepingsmodule die gefocust is op vaardigheden voor het omgaan met cliënten en het onderhouden van authentieke relaties, en het kunnen inzetten van verschillende oefeningen voor natuurlijk leiderschap.

Je wordt in deze module ondersteund om jouw persoonlijke focus en specialisatie in het Ervaringsgericht Leren met Paarden verder te definiëren en ontwikkelen.

Ook hier weer geldt dat het zelf verder doorleven van je eigen ontwikkelingsproces met behulp van paarden en deze instrumenten het verschil maakt in je persoonlijke kracht, onderscheidende vermogen, en je effectiviteit als trainer-coach.

In deze module worden tevens verdere ideeën voor marketing en promotie aangereikt gebaseerd op de ervaringen van actieve instructeurs.

Aan het eind van deze module heb je intensief geoefend met vaardigheden voor productieve  communicatie, vaardigheden voor het omgaan met paarden en cliënten, en heb je nieuwe coachingsoefeningen rond leiderschap toegevoegd aan je ‘instrumentenkoffer’.

Na de evaluatie waarin je jouw persoonlijke ervaringen en leerpunten benoemt en feedback krijgt van de instructeurs, ontvang je het certificaat tot Medicine Horse Way Instructor.

Dit is een 8-daags programma, in 2 blokken van 4 dagen. De toelatingseis voor deze module is het behaald hebben van de Level 1 module. In overleg kunnen studenten van het Level 1 certificeringsprogramma instromen in Level 2 terwijl zij nog met hun praktijkopdrachten bezig zijn.

Eerstvolgend programma in 2021:

Do 16-zo 19 september
Do 23-zo 26 september

Locatie: Galloper Ranch, Tweelweg 1, Terschuur

Kosten: €3.000,- De prijs is ex. btw voor ondernemers.

Klik hier voor de algemene voorwaarden.

oooOOOooo

Module 4 – Medicine Horse Way Level 3 Groepsleider

Een training van in totaal zes dagen, in twee blokken, om te leren groepstrainingen en workshops te geven volgens de Medicine Horse Way aanpak.

Onderdeel van het tweede blok is het zelf geven van een 2-daagse examenworkshop aan een groep deelnemers, onder supervisie van een Master Instructor. Buiten de contactdagen word je verwacht deze workshop met je medestudenten voor te bereiden.

De eerste MHW Level 3 training start in 2021 en beslaat in totaal 8 dagen. Daarnaast moet je rekenen op minstens 20 uur zelf in te plannen voorbereidings- en oefentijd. Data worden in begin 2021 bekend gemaakt.

Praktijkdagen: Deze zullen in overleg met de deelnemers gepland worden.

Kosten: €3.000,- De prijs is ex. btw voor ondernemers.

Klik hier voor de algemene voorwaarden.