Logo Eponaquest by Linda Kohanov

de KRACHT van de KUDDE

De Eponaquest & Medicine Horse Way opleiding tot Paardencoach/Equitherapeut voor Nederland en België

Medicine Horse Way Instructeursopleiding Nederland


De focus van Medicine Horse Way is onszelf te helpen de verandering te zijn die we willen zien in de wereld, en de wijsheid te oogsten van alles dat ooit doorleefd is”

~ Carol Roush, oprichter

Dit is de Europese opleiding tot instructeur ervaringsgericht leren met paarden, gebaseerd op de aanpak die ontwikkeld is door Linda Kohanov.

ooooooooooooooooooooo

Doel van de opleiding

Medicine Horse Way is (net als Eponaquest) een integrale methode voor training en coaching door middel van Ervaringsgericht Leren met Paarden.  Wat wij als begeleiders bij onze cliënten willen bereiken is:

  • Het doorbreken van blokkades en patronen die persoonlijke groei in de weg zitten.
  • Het vergroten van de emotionele flexibiliteit en weerbaarheid.
  • Het versterken van de sociale intelligentie en leiderschapsvaardigheden.

Overzicht van de modules

De modules kunnen ofwel direct achter elkaar, ofwel afzonderlijk en verspreid over een aantal jaar gevolgd kunnen worden. Na het succesvol afronden van de eerste 2 modules: het NOW programma voor persoonlijke ontwikkeling, en Level 1 van de certificeringsopleiding, ontvang je een professioneel certificaat en kun je als coach aan de slag met je eigen cliënten.

Er zijn daarna nog 3 aanvullende modules die voorzien in een certificaat tot resp. Instructeur ervaringsgericht leren met paarden, Groepstrainer en de opleiding tot Leiderschapstrainer volgens het Meesterherder model van Linda Kohanov zelf.

Modules 3 t/m 5 staan open voor iedereen die de eerste 2 modules van de Medicine Horse Way opleiding gevolgd heeft. Het is niet verplicht al deze leergangen te volgen na het afronden van het Level 1 basiscertificaat tot ervaringsgericht coach met paarden. Het is ook niet verplicht of nodig om de modules allemaal kort na elkaar te volgen, je kunt je eigen tempo bepalen.

Als je de eerste 3 modules succesvol en de Master Herder leiderschapsmodule bij Linda Kohanov succesvol hebt afgerond, ben je naast Medicine Horse Way Instructeur ook Eponaquest Instructeur en kom je op zowel haar Eponaquest website als haar Master Herder website te staan.

Programmaleiding

De Master Instructors bij de huidige programma’s: Josselien Janssens (NL, midden), Judith van Heerde (NL, links) en Rosie Withey (UK, rechts) met coachpaard Boarus.

Deze opleiding is opgericht door Advanced Eponaquest Instructor/Medicine Horse Way Master Instructor Carol Roush die jarenlang verbonden is geweest als senior faculteitslid aan de Eponaquest opleiding van Linda Kohanov. Carol is degene die samen met Eponaquest Instructeurs in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland, deze opleiding naar Europa heeft gebracht. Carol is sinds eind 2017 zelf niet meer bij het Europees lesprogramma aanwezig. Zij is nog wel actief in het ondersteunen van de Master Instructors die de opleiding hier geven.

In Nederland wordt de opleiding aangeboden door Advanced Eponaquest Instructor/Medicine Horse Way Master Instructor Josselien Janssens, geassisteerd door Master Instructors uit Nederland, Engeland, Frankrijk en/of Duitsland (afhangend van de grootte van de groep)

oooOOOooo

Module 1: Het Nature of Wisdom programma

Het is vanuit het aangaan van onze eigen uitdagingen, dat we anderen als coach echt kunnen bereiken en verder kunnen helpen. Dit is een diepgaand persoonlijk doorbraakprogramma van 12 dagen in totaal, waarin jouw levensweg die je gemaakt heeft tot de persoon die je nu bent, centraal staat.

Door in de oefeningen met paarden de confrontatie aan te gaan met je eigen emotionele blokkades en beperkende patronen, leer je de volle impact van deze coachingsmethode kennen. Het doel is het aanboren van de bron van je innerlijke kracht: je evolueert van het zijn van de persoon die je door schade en schande geworden bent, naar het meer zijn van de persoon die je wilt wezen, de persoon die keuzes heeft in hoe hij of zij reageert op, en omgaat met, de uitdagingen van het leven.

Dit is een op zichzelf staand persoonlijk transformatieprogramma dat niet verplicht tot deelname aan de opleiding tot paardencoach. Mocht je verder willen met de opleiding dan zal jouw missie als toekomstige coach sterk door dit programma gedefinieerd worden.

Voor deelname aan dit programma is ervaring met paarden niet nodig.

Eerstvolgende data:

Februari & maart 2023 – NOW XVI

Deel I (2×3 dagen): vrijdag 10 – zondag 12 februari & vrijdag 17 – zondag 19 februari
Deel II (1×6 dagen):
dinsdag 28 maart – zondag 2 april

Locatie:
Stal ‘t Lage Veld
Lage Veldweg 18a
6741JL Lunteren

oooOOOooo

Module 2: Medicine Horse Way Level 1 Coach Ervaringsgericht Leren met Paarden

Eponaquest Instructeur Babs Jasper observeert terwijl 2 studenten oefenen met coachpaard Magic

Toelatingseisen:

De toelatingsvoorwaarde voor deze module is het afgerond hebben van het NOW programma.
Kandidaten moeten ervaring met paarden hebben, en een goed basisbegrip van wat veilig en paardvriendelijk omgaan met paarden inhoudt. Als we tot de conclusie komen dat je paardenervaring op dit moment niet voldoende is om zelfstandig als professioneel paardencoach te functioneren, geven we je enkele tips en richtlijnen om die op te bouwen toegespitst op jouw persoonlijke situatie, voor je aan deze leergang begint.

Programmabeschrijving

In deze module onderga je intensieve ervaringsgerichte training in de basistheorie en praktijk van het coachen met paarden. Je maakt jezelf het Medicine Horse Way basispakket van instrumenten voor professionele coaching eigen door als deelnemers elkaars ‘oefen-client’ te zijn voor het leren beheersen van de oefeningen en theorieinstrumenten. Dit maakt dat je tijdens het leren van de vaardigheden die je nodig hebt als professionele coach, ook intensief bezig bljift met je persoonlijke ontwikkeling. Naast het oefenen van coachingsvaardigheden staan we uitgebreid stil bij onze voorbeeldfunctie als coach in het veilig en paardvriendelijk omgaan met paarden, en doen we daar ook oefeningen omheen.

Studietijd, Toetsingsopdracht en Certificaat

Aan het eind van de opleidingsdagen voer je zelfstandig op je eigen coachplek enkele coachingsopdrachten uit volgens een vastgestelde structuur met de instrumenten die je in de module hebt geleerd toe te passen. In het beoordelen van je rapportages kijken we naar de manier waarop je de leercurve met alle uitdagingen die zich voordoen, aangaat, of je de basisprincipes van professioneel coachen volgens de Medicine Horse Way voldoende begrijpt en toepast, en of je een veilige en mens- en paardvriendelijke ruimte kunt bieden in het werken met paarden. In de intake en opleidingsdagen wordt uitgebreid stilgestaan bij alles wat daar voor nodig is.

Na succesvolle afronding van deze opdracht, ontvang je het Medicine Horse Way Level 1 Certificaat tot Coach Ervaringsgericht Leren met Paarden. Hiermee kun je individuele training en coaching met paarden aanbieden aan particuliere en zakelijke klanten, voor persoonlijke ontwikkeling, volgens professionele best-practice standaarden. Als je een BIG-geregistreerde therapeut bent, heb je met dit certificaat de praktische basis om verantwoorde equitherapie aan te bieden in je eigen praktijk.

Om de oefensessies na de onderwijsdagen af te ronden, inclusief het schrijven van rapportages en ontvangen van supervisie moet je rekenen op ongeveer 72 uur studietijd in totaal (9 werkdagen verdeeld in blokken van 2-3 uur), verspreid over minstens drie maanden.

Mocht het na het afronden van de afstudeeropdracht in overleg met jou vastgesteld zijn dat je nog niet volledig aan de criteria voor het behalen van het certificaat voldoet, dan volgt de optie nog een of meerdere specifieke focusopdrachten uit te voeren rond drie mogelijke aandachtspunten: je eigen persoonlijke ontwikkeling, beheersing van de coachvaardigheden, en/of het veilig omgaan met paarden. Deze focusopdracht zal specifiek op jouw situatie worden toegespitst. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

Je wordt na het behalen van dit certificaat gevraagd minstens één keer per jaar deel te nemen aan een MHW supervisie- en intervisiebijeenkomst. De verdiepingsmodule Level 2 en de Master Herder Apprenticeship door Linda Kohanov staan na het afronden voor je open.

Eerstvolgend programma in 2023: 
Dit is een 8-daags programma, in 2 blokken van 4 dagen.
Blok 1: Do 5 t/m zo 8 oktober
Blok 2: Do 12 t/m zo 15 oktoberi

Locatie: Lunteren (Gem. Ede, Gelderland)

Kosten: €3.000,- De prijs is ex. btw voor ondernemers.

***Boek nu met vroegboekkorting!***

Als je je vóór 1 september 2023 opgeeft, ontvang je een vroegboekkorting van €300 EUR op de deelnamesom van €3.000,- en betaal je slechts €2.700,-

Klik hier voor de algemene voorwaarden.

oooOOOooo

Module 3 – Medicine Horse Way Level 2 Instructeur Ervaringsgericht Leren met Paarden

Toelatingseisen:

Deze module staat open voor iedereen met het Level 1 certificaat. Het mogelijk al in te stromen als je nog bezig bent met de praktijkopdrachten van Level 1.

In dat geval is het nodig in ieder geval de lesdagen van Level 1 te hebben afgerond met een positieve aanbeveling van de programmaleider, en ontvang je pas het certificaat voor Level 2 als ook Level 1 succesvol is afgerond.

Programmabeschrijving

In Level 2 voeg je verschillende theoretische modellen en praktijkoefeningen voor het coachen rond natuurlijk leiderschap toe aan je toolbox van coachinstrumenten. Deze zijn specifiek gefocust op het helpen je cliënten meer regie over hun relaties, werk en leven te krijgen en houden. Dit zijn dus meer gevorderde oefeningen om zelf te leren toepassen, waarvoor het proces van Level 1 de basis heeft gelegd.

Om leiderschapsoefeningen met een cliënt uit te voeren, moet je er natuurlijk zelf kunnen staan als leider én coach; en moet je zelf voldoende van de vaardigheid en trefzekerheid hebben die nodig is om een paard diverse opdrachten uit te laten voeren. Er wordt dus ook verder geoefend met “horse handling”.

Studenten van Level 2 ervaren dat zij in het doorlopen van deze module een belangrijke versterking opdoen in hun vermogen de relatie coach-client een succesvol verloop te geven, omdat ze zelf verder in hun persoonlijke kracht en effectiviteit als coach moeten stappen in het toepassen van de nieuwe coachoefeningen die ze leren.

In deze module word ook wat uitgebreider stil gestaan bij marketing en promotie, en helpen we je met het definiëren van de focus en doelgroepen voor jouw coachpraktijk, en bij het zelfverzekerd presenteren ervan.

Studietijd, Toetsingsopdracht en Certificaat

Er is geen zelfstudieopdracht bij deze module (behalve het verder uitlezen van alle aanbevolen boeken van de lijst van Level 1). Aan het eind van de 8 lesdagen volgt een persoonlijk evaluatiegesprek met de programmaleider. Daarin wordt je leercurve in dit deel besproken. Na het succesvol afronden van de lesdagen en de evaluatie ontvang je direct het certificaat.

Mocht in overleg met jou vastgesteld zijn dat je nog niet volledig aan de criteria voor het behalen van dit certificaat voldoet, dan volgt de optie nog een of meerdere specifieke focusopdrachten uit te voeren rond drie mogelijke aandachtspunten: je eigen persoonlijke ontwikkeling, beheersing van de coachvaardigheden, en/of het veilig omgaan met paarden. Deze focusopdracht zal specifiek op jouw situatie worden toegespitst. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

Je wordt na het behalen van dit certificaat gevraagd minstens één keer per jaar deel te nemen aan een MHW supervisie- en intervisiebijeenkomst. Het De verdiepingsmodule Level 3 en de Master Herder Apprenticeship door Linda Kohanov staan na het afronden voor je open.

Eerstvolgend programma:
Het volgende Level 2 programma wordt naar verwachting laat in 2023 of in begin 2024 gestart. Neem via email contact op met Josselien Janssens voor meer informatie.

Locatie: Lunteren (Gem. Ede, Gelderland)

Kosten: €3.000,- De prijs is ex. btw voor ondernemers.
Klik hier voor de algemene voorwaarden.

oooOOOooo

Module 4 – Medicine Horse Way Level 3 Groepsleider

Toelatingseisen:

Deze module staat open voor iedereen met het Level 2 certificaat.

Programmabeschrijving

In deze module leer je het principe “emotionele flexibiliteit volgens de Weg van het Paard” op een dieper niveau toe te passen, omdat je als onderdeel van een team van medestudenten een groepsworkshop gaat voorbereiden en geven volgens de officiële format van de Eponaquest Introductieworkshop en volgens een thema dat jullie zelf bepalen. Je ontwikkelt ook promotie rond dit thema om de marketing voor de workshop te doen.

De theorieinstructie gaat over “de kudde”, ofwel groepsdynamieken, en in de praktijk ervaar je ze direct. Behalve het zelf leren geven van een training of workshop, ondersteunt jouw team daarnaast ook de workshop van een van de andere teams, dat betekent dat je facilitair ondersteunt op de dagen dat dit andere team zijn workshop geeft, op hun aanwijzingen helpt met het voorbereiden van de locatie en het verplaatsen van de paarden, observeert bij de workshop en onderdeel bent van de evaluatie.

Dit is een spannende leercurve waarin al jouw persoonlijke uitdagingen rond het samenwerken met anderen naar voren komen en je deze mag aangaan met behulp van de paarden. Je ondergaat een teamoefening met paarden met je eigen team waarin je ervaart hoe paarden kunnen helpen om een teamdynamiek in goede banen te leiden.

Studietijd, Toetsingsopdracht en Certificaat

De afrondingsopdracht is het zelf geven van een 2-daagse “examenworkshop” aan een groep deelnemers, onder supervisie van een ervaren MHW groepsleider. Buiten de opleidingsdagen word je verwacht deze workshop met je medestudenten voor te bereiden. Naast de lesdagen moet je dus rekenen op minstens 20 uur om zelf in te plannen voor voorbereidings- en oefentijd met je groepsleider en medestudenten.

Na het succesvol afronden van de examenworkshop tijdens de studiedagen volgt een groepsevaluatie en een persoonlijke evaluatie, en ontvang je direct het certificaat.

Mocht het tijdens de lesdagen in overleg met jou vastgesteld zijn dat je nog niet volledig aan de criteria voor het succesvol afronden voldoet, dan volgt de mogelijkheid een of meerdere specifieke focusopdrachten uit te voeren rond één van drie mogelijk aandachtspunten: persoonlijke ontwikkeling, het omgaan met het werken in een team en met groepsdynamieken van clienten, en/of het veilig omgaan met paarden. Hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn.

Data 2023:

We verwachten in het eerste halfjaar van 2023 weer een Level 3 aan te kunnen bieden. Het programma start met een aantal digitale contactsessies. De praktijkdagen zullen plaats vinden in begin mei 2023.

De volledige programmaopzet met alle data en tijden van (digitale) sessies worden eind 2022 bekend gemaakt.

De MHW Level 3 training beslaat in totaal 8 lesdagen. Het theoriegedeelte beslaat 3 lesdagen dat digitaal wordt gegeven verspreid over meerdere deelsessies. Er zijn 5 praktijkdagen op de trainingslocatie.

Locatie praktijkgedeeltes:  Lunteren (Gem. Ede, Gelderland)
Kosten: €3.000,- De prijs is ex. btw voor ondernemers.

Klik hier voor de algemene voorwaarden.

 

Deze website gebruikt alleen standaard cookies die nodig zijn om goed te functioneren. We installeren geen cookies om informatie te verkrijgen voor marketing of commerciële doeleinden. | This website only uses standard cookies for functionality. We don't install cookies for marketing / commerce.