Logo Eponaquest by Linda Kohanov

de KRACHT van de KUDDE

De Eponaquest & Medicine Horse Way opleiding tot Paardencoach/Equitherapeut voor Nederland en België

Ontsluit de kracht van taal in therapie en coaching

Vrouw en paard in silhouette tegen een laagstaande zon

Neem deel aan deze belangrijke discussieavond met Amerikaanse trauma expert Dr. Rebecca Bailey, PhD

In de wereld van psychiatrie, psychotherapie en coaching, is de kracht van taal onmiskenbaar. Het juiste woord kan overlevenden van geweld of trauma in hun kracht zetten, terwijl het verkeerde woord hun herstel kan ondermijnen. Taal kan de ervaringen van cliënten recht doen, of deze (onbewust) bagatelliseren. Experts kunnen door hun woordkeuze de acties van een dader van geweldpleging naar de maatschappij toe vergoelijken, of juist de grens helpen definiëren over hoe en waar onacceptabel persoonlijk geweld begint, en de normaliteit eindigt.

De Amerikaanse traumaexpert Dr. Rebecca Bailey, PhD zal op 8 september om 19.30 in Gassel (NB) een themagesprek aangaan met collega’s en ervaringsdeskundigen over de impact van taal op herstel van mensen met trauma. Dr. Bailey, psychotherapeut en auteur, is bekend geworden rond haar expertise in het ondersteunen van overlevenden van langdurige ontvoeringszaken en hun re-integratie in de maatschappij.

In dit interactieve interview belichten we het effect van taalgebruik en woordkeus bij traumatherapie en coaching. We kijken naar herstel-ondermijnende terminologie, en onderzoeken hoe we positief gebruik kunnen maken van de kracht van woorden in het omgaan met cliënten met posttraumatische klachten, voor het ondersteunen van hun herstelproces, en hun vermogen om de regie over hun persoonlijke verhaal terug te nemen.

Dit evenement is speciaal voor therapeuten, coaches en andere experts, die in de praktijk omgaan met cliënten met trauma en posttraumatische klachten, en voor ervaringsdeskundigen: mensen die actief bezig zijn met het verwerken van hun traumatische ervaringen.

0000

📅 Datum: Vrijdag 8 September 2023

⏰ Tijd: 19:30 – 21:00

📍 Locatie: Akasha’s Paardrijschool, Molenakker 11A, 5438 NG Gassel, Noord Brabant

Ticket prijs: 

€37,- inclusief btw, voor aanwezigheid bij en/of toegang tot de opname van het interview

€54,- inclusief btw, voor aanwezigheid bij en/of toegang tot de opname van het interview, plus een gesigneerd exemplaar van Dr. Rebecca Bailey’s boek ‘In Verbinding met Paarden – het polyvagaalprincipe voor efffectieve therapie’ (dit is ruim 10% korting op de gezamenlijke waarde)

🎟️ Beperkte capaciteit: 80 plekken beschikbaar

.
(Let op, het duurt een paar seconden voor het bestelformulier in beeld komt!)

Doe mee in dit bijzondere gesprek!

Dr. Rebecca Bailey PhD is een Amerikaanse psychotherapeute en schrijfster die veel in de media is rond haar therapeutische ondersteuning van overlevenden van langdurige ontvoering trauma’s en hun re-integratie in de maatschappij. Zij zet al sinds 2006 paarden in bij traumatherapie en is daarmee een van de pioniers op dit vlak in de VS.

Overleefreflex bij persoonlijk geweld is geen psychische ziekte

In januari 2023 publiceerde het European Magazine for Psychotraumatology het artikel “Appeasement: Replacing Stockholm Syndrome as a Definition of a Survival Strategydat zij samen heeft geschreven met Dr. Stephen Porges, PhD (die de inmiddels zeer populaire Polyvagaaltheorie heeft ontwikkeld) en ervaringsdeskundige Jaycee Dugard, over de misverstanden in therapie rond “Stockholm Syndroom” – waarmee sinds een dagenlange gijzeling in een bank in Stockholm in 1974, het pacificerende overleefgedrag van o.a. ontvoerden, gegijzelden, maar ook slachtoffers van seksueel geweld zoals verkrachting en incest, wordt aangeduid naar hun dader toe.

Dit overleefgedrag is in het verleden vaak onterecht aangeduid als affectie voelen, of zelfs verliefd worden op degene die je gevangen houdt. Er is echter nooit een duidelijke wetenschappelijke grond vastgesteld voor deze invulling. Het is tot nu toe in wetenschappelijke literatuur en publieke discussies veel te onderbelicht gebleven, dat gedrag naar daders toe feitelijk gedreven wordt door onbewuste, onwillekeurige reflexen van het autonome zenuwstelsel van het slachtoffer.

Door de term Stockholmsyndroom worden de natuurlijke reflexen van een met geweld bedreigd slachtoffer afgeschilderd als een soort psychisch ziektebeeld. Tegelijkertijd gaat er vaak veel focus naar de persoonlijke achtergrond van de dader, waardoor deze op begrip van experts lijkt te mogen rekenen terwijl het slachtoffer als psychisch onevenwichtig wordt neergezet.

Bailey, Porges en Dugard roepen op de term Stockholm Syndroom vanwege deze misvatting te schrappen,en deze te vervangen door “tevreden houden” of “pacificeren” (Engels: “Appeasement”) een term die beter recht doet aan de beleving van mensen die slachtoffer zijn geweest in zulk soort situaties.

Herdefinieren van professionele best-practice

De presentator van het interview is Josselien Janssens, ervaringsdeskundige in het omgaan met en overwinnen van complex trauma, oorspronkelijk opgeleid als communicatieprofessional en sinds jaren opleider tot coach ervaringsgericht leren met paarden volgens de Eponaquest methode van bestseller auteur en pionier Linda Kohanov.

Josselien zal haar directe ervaring met traumaversterkend gedrag van medische specialisten en therapeuten delen tijdens het interview, als voorbeeld van hoe woordkeus en taalgebruik iemand die trauma heeft meegemaakt, kan ondermijnen in diens herstel.

Jij als deelnemer hebt een centrale rol in dit bijzondere evenement!

Als therapie- of coaching expert, of als ervaringsdeskundige in het omgaan met trauma (of als beide tegelijk!) nodigen we je uit om je ervaringen en standpunten toe te voegen aan een levendige uitwisseling met Dr. Bailey.

Het doel van de avond is het waar nodig herdefiniëren van professionele best-practice in het omgaan met trauma en ptsd door therapeuten, medische specialisten en coaches die te maken hebben met mensen met posttraumatische klachten.

Let op: Het interview, inclusief bijdragen vanuit het publiek zullen op camera worden gefilmd, om ook digitaal aangeboden te worden aan de doelgroep van professionals en ervaringsdeskundigen. Het is echter mogelijk om bij te dragen zonder in beeld te komen, we zullen je bijdragen niet in beeld publiceren zonder je expliciete toestemming.

.

Tijdens deze avond zullen we:

De standaard therapeutische terminologie uitdagen: Ontdek hoe standaard therapeutisch taalgebruik de neiging heeft om daders te bekrachtigen en overlevenden verder te beschamen. Ontdek met ons hoe definities van termen en labels zoals ‘Stockholm Syndroom’ een wetenschappelijke basis missen en bijdragen aan een verwrongen beeldvorming over de motivaties van slachtoffers binnen de professionele GGZ. Doe mee aan de dialoog over hoe we deze realiteit kunnen omdraaien om overlevenden zo volledig mogelijk in hun kracht te zetten tijdens hun genezingsproces.

De sleutelrol van het zenuwstelsel beter gaan herkennen: Krijg inzicht in de rol van het autonome zenuwstelsel in traumareacties. Leer hoe specifieke bewoordingskeuzes overlevenden in hun genezingsproces ofwel kunnen ondermijnen, ofwel kunnen versterken.

De kracht van therapeutische interventies met paarden beter begrijpen: Ontdek hoe therapie met paarden het zenuwstelsel kan helpen reguleren om de zelfgenezingsmechanismen van de psyche mogelijk te maken. Benut de unieke band die mogelijk is tussen trauma-slachtoffers en paarden om emotionele regulatie en groei te bevorderen.

Bijdragen aan een positieve cultuurverandering binnen de GGZ: Als therapeut, coach of ervaringsdeskundige is jouw rol in het begrijpen van het genezingsproces rond ptsd cruciaal. Ontdek hoe je actief taal kunt kiezen die cliënten hun kracht teruggeeft, achterhaalde percepties ontmantelt en die de ervaring van slachtoffers recht doet.

Het publiek actief in de discussie betrekken: Doe mee aan een levendige uitwisseling met de sprekers en andere aanwezigen. Deel je ervaringen, uitdagingen en successen in het werken met traumaslachtoffers of het overwinnen van trauma. Samen creëren we een elkaar ondersteunende beweging om deze cultuurverandering in de wereld te zetten.

0000

Gast: Dr. Rebecca Bailey

Dr. Rebecca Bailey PhD, is onder andere auteur van “In Verbinding met Paarden: het polyvagaalprincipe voor effectieve therapie” dat in 2022 verscheen. In dit boek beschrijft zij haar praktijkinzichten en oefeningen die ze met traumaslachtoffers doet. Ze is tevens co-auteur van “Appeasement: Replacing Stockholm Syndrome as a Definition of a Survival Strategy,” door Dr. Rebecca Bailey, PhD, Jaycee Dugard, en Dr. Stephen Porges, PhD, gepubliceerd in het European Journal of Psychotraumatology in januari 2023.

Dr. Bailey is bekend in de Amerikaanse media vanwege haar ervaring in het helpen van overlevenden van langdurige ontvoeringszaken bij hun re-integratie in de maatschappij.

Ze zal haar jarenlange ervaringen en inzichten delen die leiden tot haar motivatie voor de noodzaak van een verschuiving in de therapeutische cultuur.

0000

Presentator: Josselien Janssens, Advanced Eponaquest Instructor

Oorspronkelijk opgeleid als communicatieprofessional, sinds 2011 trainer-coach ervaringsgericht leren met paarden, en leider van de Nederlandse certificeringsopleiding in de Eponaquest methode ontwikkeld door bestseller auteur en pionier Linda Kohanov.

De persoonlijke ervaring van Josselien in het overwinnen van complexe posttraumatische stress met de hulp van paarden, en de diverse confrontaties met ondermijnend gedrag en taalgebruik door medische professionals die ze daarin tegenkwam, vormen de basis voor haar eigen inzet voor deze cultuurverandering.

.
0000

Voor wie is deze avond?

Dit evenement is speciaal voor therapeuten, coaches en andere experts met een focus op traumaverwerking, en voor ervaringsdeskundigen in het omgaan met en herstellen van traumatische ervaringen.

Als je regelmatig werkt met cliënten die een complex trauma hebben ervaren als gevolg van interpersoonlijk geweld, verkrachting of incest, of als je deze vorm van trauma zelf hebt ervaren, dan zal deze avond je te voorzien van belangrijke hulpbronnen en inzichten.  Ons doel is een ondersteunende gemeenschap van gelijkgestemden te bouwen voor het aangaan van de nodige confrontatie met een vaak nog veel te scheefgegroeid en eenzijdig gericht medisch systeem.

Door aan deze dialoog mee te doen draag je actief bij aan de beweging die overlevenden in hun kracht zet en traumagenezing bevordert. Mis de unieke kans niet om deel te zijn van deze belangrijke cultuuromslag in de therapiepraktijk!

0000

📅 Datum: Vrijdag 8 September 2023

⏰ Tijd: 19:30 – 21:00

📍 Locatie: Akasha’s Paardrijschool, Molenakker 11A, 5438 NG Gassel, Noord Brabant

Ticket prijs: 

€37,- inclusief btw, voor aanwezigheid bij en/of toegang tot de opname van het interview

€54,- inclusief btw, voor aanwezigheid bij en/of toegang tot de opname van het interview, plus een gesigneerd exemplaar van Dr. Rebecca Bailey’s boek ‘In Verbinding met Paarden – het polyvagaalprincipe voor efffectieve therapie’ (dit is ruim 10% korting op de gezamenlijke waarde)

🎟️ Beperkte capaciteit: 80 plekken beschikbaar

.
(Let op, het duurt een paar seconden voor het bestelformulier in beeld komt!)

Tickets

Bestel hier je ticket via de Eventbrite pagina voor dit evenement:

Deze website gebruikt alleen standaard cookies die nodig zijn om goed te functioneren. We installeren geen cookies om informatie te verkrijgen voor marketing of commerciële doeleinden. | This website only uses standard cookies for functionality. We don't install cookies for marketing / commerce.